• 2
  • Η πολυετής εμπειρία μας στο χώρο του catering είναι η εγγύηση μας!

Γεμιστή γαλοπούλα

Απολαύστε τη Xριστουγεννιάτικη συνταγή “Γεμιστή γαλοπούλα με χοιρινό” από το γνωστό και αγαπητό Chef Γιώργος Κυπριανού.

Υλικά

  • 1 μεγάλη γαλοπούλα
  • 200 γραμμάρια μπέικον (αρκετά λιπαρό)
  • Αλάτι και πιπέρι

Για τη γέμιση

  • ½ κιλό κρέας από λουκάνικα χωριάτικα
  • 2 κουταλιές αποξηραμένο sage
  • 1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 4 κουταλιές γαλέτα (καπίρα)
  • ¼ φλιτζάνι ζεστό νερό
  • Αλάτι και πιπέρι

Διαδικασία Εκτέλεσης

  1. Πρώτα φτιάχνετε τη γέμιση. Αναμειγνύετε σε μεγάλο μπολ το κρεμμύδι, το sage και τη γαλέτα. Προσθέτετε το ζεστό νερό και αναμειγνύετε καλά. Αναμειγνύετε το κρέας από τα λουκάνικα και αλατοπιπερώνετε. Αφήνετε το μείγμα στο πλάι και προθερμένετε το φούρνο στους 220 βαθμούς.
  2. Ακολούθως πλένετε καλά τη γαλοπούλα, την αφήνετε να στραγγίση καλά και την τοποθετείτε σε επίπεδο ταψί. Γεμίζετε τη γαλοπούλα και από τις δυό μεριές. Ξεκινάτε να γεμίζετε το λαιμό, σπρώχνοντας τη γέμιση προς τα στήθοι. Προσέχετε να μην την γεμίσετε πάρα πολύ γιατί πιθανό να σας σπάσει στο ψήσιμο. Στερεώνετε το δέρμα από το λαιμό κάτω από το στήθος και αν χρειαστεί στερεώνετε και με μιαν οδοντογλυφίδα.
  3. Γεμίζετε την γαλοπούλα με τη υπόλοιπη γέμιση.
  4. Περνάτε όλη τη γαλοπούλα με βούτυρο, αλατοπιπερώνετε καλά και βάζετε πάνω στο στήθος τις φέτες από το μπέικον.
  5. Πέρνετε αλουμινόχαρτο και κόβετε αρκετά μεγάλο κομμάτι για να μπορεί να τυλίξετε όλη τη γαλοπούλα. Κόβετε διπλή ποσότητα και κλείνετε καλά μέσα τη γαλοπούλα.
  6. Βάζετε τη γαλοπούλα στο φούρνο και ψήνετε για 30 λεπτά. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180 και συνεχίζετε το ψήσημο για ακόμα 3 με 3,1/2 ώρες. Για καλύτερο έλεγχο του ψησίματος μετρίστε την θερμοκρασία στο κέντρο του πουλερικού. Πρέπει να είναι 75C βαθμούς και τα υγρά που θα βγαίνουν πρέπει να είναι καθαρά.
  7. Aκολούθως αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο από την πάνω πλευρά που είναι το στήθος, και επαναφέρετε την θερμοκρασία στους 220 βαθμούς.
  8. Αφαιρείτε το μπέικον και αφήνετε το δέρμα τα γίνει τραγανό. Συνεχίζετε να ψήνετε για ακόμα 30 με 40 λεπτά εως ότου να πάρει η γαλοπούλα όμορφο χρυσό χρώμα. Κατα διαστήματα περιχύνετε το κρέας από τα υγρά που μαζεύονται στο ταψί.
  9. Αφού τελικά είναι ψημένη την αφερείτε από το φούρνο, την τοποθετήτε σε ξύλο κοπής, την ξανασκεπάζετε με το αλούμινόχαρτο και την αφήνετε να ξεκουραστεί για ακόμα 30 λεπτά.
  10. Αφαιρείτε τη γέμιση από μέσα, τεμαχίζετε τη γαλοπούλα και σερβίτετε με πατάτες πουρέ, γλυκοπατάτες, λαχανικά ή με ότι άλλο αγαπά η οικογένεια σας.

Reference: http://www.cychefs.com/

Όλα τα Tips & οι Συνταγές μας

  • Ανοιξιάτικη σαλάτα με φράουλες
    Υλικά 1 μαρούλι 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα 1 ρόκα 1 ντομάτα 1 αγγουράκι 50 γραμμάρια φέτα 4-5 παξιμάδια της αρεσκείας σας ξύδι λάδι λεμόνι μέλι μια χούφτα καρύδια 5 ...
  • Πατάτες γεμιστές με τυρί και προσούτο
    Υλικά 9 μέτριες πατάτες 150 γρ. κίτρινο τυρί τριμμένο 100 γρ. προσούτο ψιλοκομμένο 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 1/2 φλιτζάνι κρέμα ...
  • Φτιάξτε μόνοι σας σάλτσα ντομάτας!
    Υλικά 1 κιλό ώριμες ντομάτες 3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες 1 κουταλάκι ...
  • Χριστουγεννιάτικα Μπισκότα
    Υλικά 100 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 100 γρ ζάχαρη 1 αυγό 280 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 ...
  • Μηλόπιτα
      Υλικά: 4 αυγά 1 κουταλιά της σούπας κανέλλα ξύσμα από λεμόνι 1/4 φλυτζάνι ζάχαρη 1 κουταλιά της σούπας χυμό ...
Περισσότερα Tips & Συνταγές